Tips

Tips voor beginnende verzamelaars

  1. Kunst is altijd in beweging, daarom moet een verzameling ook in beweging blijven: zoeken, combineren en proberen. Er zijn nauwelijks miskopen, alle aankopen maken deel uit van je eigen groei als verzamelaar.

  2. Hoe maak je een keuze uit het grote aanbod: kijk veel, praat veel, volg je gevoel, je intuïtie. Je hoeft niet altijd te kopen, maar maak altijd een keuze: wat zou je echt willen hebben, ook al koop je het niet.

  3. Het financiële plafond: financiële beperkingen leiden vanzelf tot het kiezen van jonge, vernieuwende kunstenaars, van kunstenaars die buiten de gebaande paden treden. Het is juist spannend om met die beperkingen te leven.

  4. Je selectievermogen: zie de begrenzingen van budget, van plaats en ruimte in je huis als de begrenzingen die een dichter ondervindt bij het maken van een sonnet, een episch verhaal: het scherpt je, je moet keuzes maken, je vermogen tot kiezen wordt op de proef gesteld, net als van de kunstenaar van wie je het werk zou willen hebben, die selecteert ook voortdurend.

  5. Kopen op het atelier kan aantrekkelijk zijn, maar vaak moeilijk vanwege de diversiteit. Maar je maakt op die manier wel kennis met de kunstenaar, kijk of het klikt. Het werkt inspirerend.

  6. Kopen in een galerie heeft als voordeel dat de galeriehouder al een eerste selectie heeft gemaakt. Deze kan je op weg helpen, maar denk eraan, je eigen keuze prevaleert.

  7. Besef als beginnende verzamelaar dat hedendaagse kunst veelvormig is, het is zaak je breed te informeren, er is geen overheersende stroming, volg je eigen voorkeur, die rode draad komt vanzelf.

  8. Geniet ervan dat je zelf uitmaakt wat je wilt hebben, er is geen aankoop commissie die over je schouder heen kijkt: je bepaalt het zelf. Misschien moet je er iets anders voor laten maar dat is eigen aan verzamelen.

  9. Kunst is geen belegging, het is een hobby, een passie. Als je het goed doet kun je er ook aan verdienen, maar als je verkoopt dan ben je wel een stukje van jezelf kwijt. De tijd zal het leren. Oriënteer je op fiscale mogelijkheden van aankopen en schenken.

  10. Bedenk dat de intensiteit van je eerste aanblik, die onmiddellijk leidt tot een aankoop, vaak bepalend is voor de indruk die het werk op je blijft maken. Dit betekent niet dat je het werk in een oogopslag moet begrijpen. Juist de onbekendheid, de ongrijpbaarheid maakt dat een werk blijft boeien.